Ca să aibă parte de noroc în anul care vine, mulţi români tin cont de sfaturile specialiştilor care spun că în noaptea dintre ani trebuie să mâncăm anumite bucate dacă vrem să ne meargă bine în 2024. Printre acestea se numără și carnea de pește.
Potrivit credinței populare, de Anul Nou este bine să se mănânce peşte, pentru a avea o trecere lină şi uşoară prin anul ce urmează, precum cea a peştelui prin apă. Pe lângă această superstiție, carnea albă este extrem de benefică pentru organsim.
Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase din lume. Conține proteine, vitamina D și acizi grași Omega 3, importanți pentru inimă și pentru funcționarea normală a creierului. Iată o rețetă simplă și rapidă de șalău file cu sos de capere și lămâie pe care s-o preparați în noaptea dintre ani.
Ingrediente pentru 4 persoane:
- 4 bucăți pește șalău file
- 2 buc lămâi
- 1 linguriță amestec de legume uscate
- 1 linguriță mix de ierburi aromatice ( cimbrișor, oregano, busuioc si dafin)
- 30 ml ulei de măsline
- câteva boabe de piper
- praf de piper măcinat
- sare după gust
- 50 gr capere în oțet
- 50 ml vin alb sec
- 75 ml ulei măsline
Mod de preparare:
Se iau cele 4 bucăți de șalău și se pun la marinat amestecând 20 ml de ulei de masline cu vinul alb, cu un praf de sare si piper, cu un praf de amestec de plante aromatice ( cimbrișor, oregano, busuioc si dafin) și sucul de la o lămâie, se toarnă peste pește și se lasă cel puțin 30 de minute.
Se scoate peștele de la marinat și se prăjește în ulei încins sau se pune pe hârtie pentru copt, într-o tavă și se rumenește în cuptor circa 25-35 minute la o temperatura de 150 de grade celsius. Verificați periodic să nu se ardă.
Sosul de capere se pregătește în uleiul de măsline rămas, încins la foc. Apoi se pun în el caperele, mișcând tigaia pe flacără câteva secunde, adăugându-se legumele deshidratate, sare si piperul praf și boabe, restul de condimente rămas din plante aromatice.
Peste acestea se stoarce sucul de la o lămâie si se pune din nou pe foc, mișcând încontinuu tigaia, circa 5 minute. Sosul se toarnă fierbinte peste peștele rumenit și așezat pe un platou.
Beneficiile consumului de pește:
- Are un conținut ridicat de substanțe nutritive – peștele conține proteine, potasiu, magneziu, calciu, fier, vitamina C, vitamina B6, vitamina B12 și acizi grași Omega 3
- Poate reduce riscul de atac de cord și atac vascular cerebral – aceste probleme de sănătate se află pe lista afecțiunilor care duc la deces prematur. Consumul regulat de pește reduce riscul de atac de cord, atac vascular cerebral și deces pe fondul unor afecțiuni cardiace. Un studiu realizat pe 40.000 de bărbați din SUA a concluzionat că persoanele care consumă cel puțin o porție de pește pe săptămână au un risc cu până la 15% mai mic de boli de inimă
- Conține substanțe nutritive necesare pentru creștere – acizii grași Omega 3 în special cei de tip DHA (docosahexaenoic) sunt esențiali pentru dezvoltarea ochilor și a creierului. Cu toate acestea, unele tipuri de pește au un conținut ridicat de mercur de aceea gravidele ar trebui să consume doar pește care are cantități minime de mercur: somon, sardine și păstrăv însă nu mai mlt de 340 g pe săptămână
- Susține sănătatea creierului – studiile observaționale realizate arată că persoanele care consumă regulat pește au o reducere a riscului de declin cognitiv. De asemenea, se pare că persoanele care consumă pește săptămânal au mai multă materie cenușie în zonele din creier responsabile cu memoria și emoțiile
- Contribuie la prevenirea depresiei și ajută la ameliorarea simptomelor – depresia este una dintre problemele majore ale modernității. Studiile existente au arătat că persoanele care consumă pește au un risc mai mic de depresie. De asemenea, acizii grași Omega-3 conținuți în pește pot stimula efectul antidepresivelor. Există inclusiv studii care spun că peștele și acizii grași Omega-3 sunt de ajutor dacă suferi de sindrom bipolar
- Reprezintă o sursă excelentă de vitamina D – multă lume are deficiențe de vitamina D deoarece nu petrece suficient timp la soare sau nu consumă alimente care o conțin. O porție de 120 g de somon acoperă în proporție de 100% din doza zilnică recomandată de vitamina D
- Poate ajuta la reducerea riscului de boli autoimune – afecțiunile autoimune precum diabetul de tip 1 apar atunci când sistemul imunitar vede celulele sănătoase ale corpului pe post de invadatori. Studiile realizate pe acizi grași Omega 3 și pe uleiul de pește arată că poate reduce riscul de diabet de tip 1 la copii
- Poate contribui la prevenirea astmului la copii – studiile arată că un consum regulat de pește reduce riscul de astm la copii cu până la 24% însă nu are un efect similar la adulți
- Protejează vederea la populația vârstnică – există studii care spun că peștele și acizii grași Omega 3 reduc riscul de degenerare maculară cu 42% în cazul femeilor. Alți cercetători au concluzionat că peștele consumat săptămânal duce la reducerea cu până la 53% a riscului de degenerare maculară neovasculară
- Îmbunătățește calitatea somnului – problemele de somn reprezintă o altă problemă specifică secolului 21. Potrivit cercetătorilor, expunerea la lumina albastră precum și deficitul de vitamina D pot fi implicate în creșterea cazurilor de insomnie. Un alt studiu interesant care a analizat dieta a 95 de voluntari vârstnici a concluzionat că trei porții de somon pe săptămână îmbunătățesc somnul și calitatea vieții
SURSA FOTO: Social Media