Orice masă de Revelion trebuie să înceapă cu câteva salate care să-ți trezească pofta de mâncare. Sunt ușor de făcut și, dacă ai mai mult timp la dispoziție, le poți orna ca să imprezionezi nu numai prin gust, ci și prin aspect.
Salata de ananas cu miez de nucă și pui afumat
Nu doar gustul acestei salate îi va cuceri pe invitați, ci și aspectul deosebit. Această salată se aseamănă mai degrabă cu o prăjitură delicioasă, așa că îți va face o reală plăcere să o prepari.
Ingrediente:
– 300 g pui afumat (pulpe sau piept) tăiat cubulețe;
– 3 ouă fierte tari, curățate de coajă și date prin răzătoare;
– 2 cartofi fierți în coajă, curățați și dați prin răzătoare;
– 150 g cașcaval dat prin răzătoare;
– câțiva castraveți murați tăiați cubulețe;
– o legătură de ceapă verde;
– maioneză light și sare după gust;
– 100 g jumătăți de miez de nucă pentru ornat;
Mod de preparare:
După ce ai pregătit toate cele de mai sus, alege un platou și începe asamblarea salatei așezând ingredientele în formă ovală care să imite fructul de ananas în următoarea ordine:
1. Cartoful dat prin răzătoare, uns cu puțină maioneză;
2. Puiul afumat acoperit cu un strat fin de maioneză;
3. Castraveții murati unși cu maioneză;
4. Din nou, un strat de pui afumat acoperit cu puțină maioneză;
5. Ouăle date prin răzătoare și unse cu maioneză;
6. Cașcavalul ras, acoperit cu un strat subțire de maioneză.
Pentru ornare trebuie să înfigi câteva fire de ceapă verde într-unul dintre capetele salatei, iar deasupra, pe întreaga suprafață a „fructului”, să așezi jumătățile de miez de nucă. Las-o să se odihnească câteva ore în frigider, cât să se întrepătrundă aromele și așaz-o printre aperitivele de pe masa de Revelion.
Salată de iarnă cu migdale în formă de con de brad
Această salată este minunată pentru a fi servită la ocaziile speciale din sezonul rece, deoarece imită forma unor conuri de brad. Rezultatul final te va ajuta cu siguranță să-ți impresionezi invitații la masa de Revelion.
Ingrediente:
– 100-150 g migdale de preferat prăjite, dar pot fi folosite și migdale crude;
– un piept sau pulpe afumate de pui tăiate fâșiuțe sau cubulețe;
– 3 ouă fierte tari și date prin răzătoare;
– 2 cartofi fierți în coajă, curățați și dați prin răzătoare;
– 150-200 g cașcaval ras;
– 3 castraveți murați dați prin răzătoare;
– o ceapă potrivită tăiată mărunt, opărită în apă și două linguri de oțet;
– maioneza fluidă;
– câteva crenguțe de rozmarin, mărar sau chiar de brad – pentru ornat.
Mod de preparare:
Și această salată, la fel ca prima, se obține prin așezarea în straturi consecutive a tuturor ingredientelor de mai sus, fiecare dintre straturi fiind urmat de un strat subțire de maioneză. Cantitățile de mai sus pot fi distribuite pentru formarea unui con de brad mai mare sau a doua-trei conuri mai mici, așezate în același platou – unul plat. Iată care trebuie să fie succesiunea straturilor din salata cu migdale:
1. Cartofii fierți și dați prin răzătoare;
2. Ceapa tocată și opărită în apă și oțet;
3. Puiul afumat tăiat fâșiuțe sau cubulețe;
4. Castraveții murați dați prin răzătoare;
5. Ouăle fierte rase;
6. Cașcavalul ras.
Fiecare strat trebuie să fie acoperit cu un strat foarte fin de maioneză. La sfârșit nu mai trebuie decât să înfigi în grămezile de pe platou migdalele prăjite, pentru a le imprima aspectul de conuri de brad. Garnisește conurile de pe platou cu crenguțele de verdeață și pune salata la rece pentru cel puțin două ore, înainte de a o servi pe masa de Revelion.
Salată cu pere și semințe de dovleac
Această salată este simplă, însă extrem de gustoasă. Împreună cu o vinegretă cu miere dulce-acrișoară, este salata perfectă pentru masa de Revelion.
Ingrediente:
- 3-4 pere medii (tăiate în cuburi potrivite)
- oțet de mere (după gust)
- 4 linguri de ulei de măsline
- semințe de dovleac prăjite (fără coajă)
- sare și piper
- puțină miere de albine
- brânză cu mucegai.
Mod de preparare
Într-o tigaie mare încălziți 1 lingură de ulei, apoi adăugați perele și gătiți până când devin maro auriu pe toate părțile (aproximativ 4 minute în total). Asezonați cu sare și piper, adăugați 1 lingură de oțet de mere și reduceți focul la mic. Amestecați ușor până când lichidul se îngroașă (cel mult 2 minute), iar apoi transferați perele pe o farfurie.
Într-un bol mare, amestecați mierea și restul de ulei și 2 linguri de oțet. Asezonăm cu sare si piper. Adăugăm în castron semințele de dovleac și brânza tăiată cuburi și amestecăm ingredientele. Înainte de servire acoperim salata cu cubulețele de pară.
SURSA FOTO: Social Media