Cum poate fi recuperat permisul suspendat pentru viteză în 2024. Când trebuie șoferii să dea examen
Șoferii care s-au ales cu permisul suspendat după ce au depășit limita de viteză au posibilitatea de a-și redobândi dreptul de conducere mai repede, însă doar în anumite situații.
Depășirea limitei de viteză se numără printre principalele motive pentru care mii de șoferi rămân, în fiecare an, fără permisul de conducere.
Fie că încalcă legea din grabă sau din teribilism, aceștia se aleg, în final, cu suspendarea permisului auto, la care se adaugă și o amendă.
Este adevărat că Poliția poate aplica și doar o amendă contravențională, însă numai în cazul în care viteza nu a fost depășită cu mult.
Astfel, șoferii trebuie să cunoască foarte bine sancțiunile aplicate în funcție de viteza cu care au depășit limita.
De la începutul anului 2024, Codul Rutier a suferit actualizări
De la începutul anului 2024, Codul Rutier a suferit actualizări, impunând sancțiuni mai severe pentru șoferii care încalcă limitele de viteză.
Respectarea strictă a acestor limite este esențială, iar gradul sancțiunilor variază în funcție de cât de mult depășește șoferul limita de viteză:
10 – 20 km/h: 2-3 puncte de amendă
21 – 30 km/h: 4-5 puncte de amendă
31 – 40 km/h: 6-8 puncte de amendă
41 – 50 km/h: 9-20 puncte de amendă
Peste 50 km/h: 9 – 20 de puncte de amendă + suspendarea permisului pentru 90 de zile
Peste 70 km/h: 9 – 20 de puncte de amendă + suspendarea permisului pentru 120 de zile
De exemplu, un șofer care va circula cu peste 100 km/h într-o zonă unde limita este de 50 km/h, se va alege cu permisul suspendat pentru o perioadă de trei luni, dar și puncte de amendă.
Punctul de amendă este stabilit, începând cu 1 ianuarie 2024, la 165 de lei.
Noi limite de viteză
Mai mult, în baza unui proiect adoptat de Senat, care stabilește un nou prag de viteză, șoferii care încalcă legea pot rămâne și o jumătate de an fără dreptul de a conduce.
„Constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile […] depășirea cu mai mult de 100 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv”, scrie în proiectul legislativ adoptat de Senat.
Recuperarea permisului suspendat pentru viteză
Șoferii care au rămas fără permis pentru depășirea limitei de viteză îl pot recupera după expirarea perioadei pentru care acesta a fost suspendat.
De asemenea, șoferii vor fi nevoiți să susțină și un examen teoretic în următoarele situații:
permisul a fost suspendat pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice;
nu a acordat prioritate, a efectuat o depășire neregulamentară sau a trecut pe roșu și a provocat un accident de circulație;
a fost dispusă suspendarea permisului pentru o perioadă de 180 de zile, fapta fiind considerată infracțiune.
Cei care vor să recupereze mai repede permisul, au posibilitatea de a susține, la cerere, examenul.
„La cererea titularului permisului de conducere, perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce aplicată pentru săvârşirea unor contravenţii se reduce cu o treime, de către şeful poliţiei rutiere a judeţului sau a municipiului Bucureşti pe raza căreia a fost săvârşită fapta ori de către şeful poliţiei rutiere din Inspectoratul General al Poliţiei Române”, se stabilește prin Art. 104 din legea circulației.
Condiții pentru reducerea perioadei de suspendare
Pentru a beneficia de reducerea perioadei de suspendare, șoferii trebuie să îndeplinească mai multe condiții, cumulativ:
deține permis de conducere de cel puțin 12 luni
nu a acumulat 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări
nu a fost depistat la volan sub influența alcoolului sau a drogurilor
nu a depășit viteza maximă cu mai mult de 70 km/h.
„Titularul unui permis de conducere eliberat de către o autoritate română sau străină susține, la cerere, testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație prevăzut la Art. 104 […] până în a 20-a zi, inclusiv, a perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce”, se mai precizează în legea circulației.
Examenul pentru redobândirea permisului este gratuit, iar șoferii îl pot promova doar dacă răspund corect la cel puțin 13 întrebări dintre cele 15 incluse în test, notează promotor.ro.