Daca ai crescut vreodata pasari de curte sau ai avut ocazia sa mananci carne de la astfel de pasari, probabil ai observat ca este mai tare decat cea pe care o gasesti la supermarket. Dar de ce se intampla asta si cum poti sa gatesti carnea astfel incat sa fie mai frageda si gustoasa?
Raspunsul il gasesti in continuare!
De ce carnea de pasare de curte este mai tare?
- Pasarile de curte sunt active si se misca liber in curte sau in gradina, ele se misca mai mult decat cele crescute industrial, deoarece au acces la curti exterioare unde pot sa zboare, sa alerge si sa se scurme in pamant.
Acest stil de viata activ dezvolta fibrele musculare, ceea ce face ca muschii sa fie mai tari in comparatie cu cei ai pasarilor crescute in spatii inchise.
- Pasarile de curte traiesc de obicei mai mult inainte sa fie sacrificate. In comparatie, puii din fermele industriale sunt sacrificati mult mai devreme, cresterea lor fiind grabita cu hormoni.
- Pasarile de tara au o dieta variata, consuma insecte, verdeturi si diverse resturi alimentare. Alimentatia bogata in nutrienti inseamna o carne mai densa si mai tare, in comparatie cu cea a pasarilor de ferma, hranite in principal cu furaje.
Acum ca stim de ce carnea de pasare de curte este mai tare, sa vedem cum putem sa o gatim astfel incat sa devina frageda si delicioasa.
Metode de fragezire a carnii de pasare de curte. Cum o faci sa fie mai moale si suculenta?
- Marinarea
Marinarea este o tehnica excelenta prin care carnea este fragezita si, in plus, este mult mai gustoasa, deoarece absoarbe toate aromele condimentelor folosite in bait. O marinada buna contine ingrediente acide, precum suc de lamaie, otet sau iaurt, care vor descompune proteinele din carne.
Lasa carnea la marinat pentru cel putin cateva ore, de preferat peste noapte, pentru cele mai bune rezultate.
- Fierberea lenta
Fierberea lenta, fie intr-o oala special pentru slow cooking, fie la foc mic pe aragaz, este o alta metoda eficienta. Temperatura scazuta si timpul lung de gatire vor face carnea sa fie mult mai moale.
Aceasta metoda este ideala pentru supe, tocanite si preparate traditionale precum ostropelul de pui de tara.
- Coacerea lenta
Coacerea la temperatura joase, de aproximativ 120-150°C, este o metoda excelenta prin care carnea de pasare de curte se va fragezi.
Acopera carnea cu folie de aluminiu sau cu un capac etans pentru a pastra umezeala si gateste-o pentru cat mai mult timp. Poti adauga legume si ierburi aromatice pentru mai mult gust.
- Tehnica sous-vide
Sous-vide, o metoda de gatit in vid la temperatura controlata, este ideala cand vrei sa mananci carne frageda si suculenta. Carnea este sigilata intr-o punga de plastic si gatita in apa calda, la o temperatura constanta, pentru mai multe ore, fara sa o usuce sau sa ii modifice aroma naturala.
Indiferent de tehnica aleasa, rezultatele vor fi intotdeauna delicioase. Pentru carne gustoasa, la fel de buna ca si cea a pasarilor de tara, alege produsele de la ferma Ograda Verde. Comanzi online, iar produsele de tara iti vor fi livrate in cel mai scurt timp. Redescopera aroma traditionala a mancarii!